<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=131523677538574&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Bebat vzw

Walstraat 5

B-3300 Tienen, België

info@bebat.be
Hoe werkt een oplaadbare batterij?

Door op 14/11/2018

Onze toestellen zijn steeds meer de draad kwijt. Letterlijk dan. Om al die apparaten van stroom te voorzien zijn oplaadbare batterijen vaak een goed alternatief voor klassieke batterijen. Maar wat zijn nu de grote verschillen tussen die twee, behalve dat je de één kan herladen en de andere niet? Op verkenning ...

NiMH = NoRM

Hoewel herlaadbare batterijen vandaag het nieuwe normaal lijken, bestaat het concept al veel langer. De Fransman Gaston Planté knutselde in 1859 al de eerste herlaadbare batterij ineen: een loodaccu. Vandaag bestaan er zo’n tien soorten herlaadbare batterijen. Een groot deel daarvan vind je niet in de winkel, maar wel bijvoorbeeld in satellietsondes of voor industriële toepassingen. De meeste herlaadbare batterijen - we bedoelen dan de vertrouwde AA- en AAA-types - zijn vooral NiMH-batterijen (nikkel metaalhydride). Vroeger was nikkel-cadmium (NiCd) de norm, maar die soort is vandaag zo goed als helemaal uitgefaseerd. Dat komt onder meer omdat ze sneller hun capaciteit verliezen.

Het zit vanbinnen

Hoe werkt een herlaadbare batterij nu precies? In een batterij wordt elektrische energie (vermogen) opgeslagen door middel van een chemisch proces. De elektrische stroom loopt dankzij een chemische reactie tussen twee materialen die door een vloeistof gescheiden worden (dat is wat je ziet als een batterij lekt). Uiteraard betekent dit dat je speciale grondstoffen nodig hebt die dit proces mogelijk maken. Die stoffen vind je niet in klassieke batterijen. De grondstoffen in herlaadbare batterijen zijn een stukje schaarser en vragen meer bewerkingen. Ook het eigenlijke productieproces is vaak duurder en vergt meer energie. Dat verklaart voor een stuk waarom herlaadbare batterijen een pak duurder zijn dan hun niet-herlaadbare broers en zusters.

 

Wanneer kies ik herlaadbaar en wanneer niet? Dat hangt af van waarvoor je de batterijen wil gebruiken 

Wanneer kies ik herlaadbaar en wanneer niet?

Dat hangt af van waarvoor je de batterijen wil gebruiken,

  • Bij kleinverbruikende apparaten (rekenmachine, klok of afstandsbediening) die relatief weinig stroom vragen, is het evidenter om een primaire batterij te gebruiken. Ook voor apparaten die het altijd moeten doen, zoals rookmelders en zaklantaarns gebruik je beter primaire batterijen, omdat die in tegenstelling tot oplaadbare batterijen, weinig vermogen verliezen in de tijd (de ‘zelfontlading’).

  • Voor apparaten die in korte tijd veel stroom vragen of die heel vaak en intensief gebruikt worden, ben je beter af met oplaadbare batterijen; denk hierbij aan spelcomputers, muziekspelers, het favoriete speelgoed van je oogappel, walkie-talkies en digitale camera’s.

Heeft je herlaadbare batterij er na een lang en gelukkig leven  toch de brui aan gegeven? Breng ze dan naar een Bebat inzamelpunt. Wij recycleren ze en geven de grondstoffen een nieuw leven in tal van verrassende toepassingen.