<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=131523677538574&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Bebat vzw

Walstraat 5

B-3300 Tienen, België

info@bebat.be
Handige tips: zo ga je om met oude batterijen

Door op 9/01/2018

Heel wat sinterklaas- en kerstcadeautjes werken op batterijen: speelgoed met geluid of licht, toffe interieuraccessoires met ledlampjes, fototoestellen, laptops, e-bikes, hoverboards … Ze worden allemaal van stroom voorzien dankzij een kleine, grote, ronde of vlakke batterij. En ooit zullen die batterijen oud en leeg zijn. Maar wat was ook alweer de correcte manier om met oude batterijen om te gaan? We zetten de stappen even op een rij!

Bepaal een vast verzamelpunt in huis

De beste manier om ervoor te zorgen dat lege batterijen niet verdwalen in je huis is het bepalen van een vaste verzamelplaats. Zet een doosje in een lade in de keuken, de leefruimte of de eetkamer, want dat zijn de kamers waar gemiddeld het grootste aantal batterijen gebruikt wordt.

Breng oude batterijen naar een inzamelpunt

We merken dat batterijen bij veel Belgen achterblijven in het doosje thuis. Gezinnen vergeten ze simpelweg mee te brengen naar het inzamelpunt in bijvoorbeeld hun supermarkt. Nochtans heeft het inzamelen van élke batterij een positieve impact op het milieu. Schrijf een halfjaarlijkse reminder op de gezinskalender of zet een herinnering in je smartphone: het begin van de lente en het begin van de herfst zijn bijvoorbeeld fijne momenten om je steentje, of liever: je batterijtje, bij te dragen.

 

Het begin van de lente en het begin van de herfst zijn bijvoorbeeld fijne momenten om je steentje, of liever: je batterijtje, bij te dragen.

Zo verloopt inzamelen vlot

Bebat heeft maar liefst 24.000 inzamelpunten in België. Dat betekent dat er in België meer Bebat inzamelpunten zijn dan bankautomaten. Sommige van die inzamelpunten werden dankzij ons partnerschap met Recupel een heus ‘RecyclePunt’ waar je terecht kan met oude batterijen én met kapotte lampen en kleine defecte elektrotoestellen. Neem bij het inzamelpunt een handig Bebat-zakje mee om je batterijen in te stoppen. Je vindt ze aan de zijkant van de groene Bebat box.

Plak de contactpunten van je batterijen af met een stukje tape om kortsluiting te voorkomen, doe ze in het zakje en deponeer het bij het inzamelpunt.

Met grote accu’s zoals autobatterijen of de batterij van je e-bike kan je terecht in het recyclagepark, bij je autohandelaar of je fietsenverkoper.

Bebat zamelt in, sorteert en recycleert

Bebat haalt regelmatig alle gebruikte batterijen op in de inzamelpunten. Alle lege batterijen van België komen uiteindelijk terecht in het Bebat-sorteercentrum in Tienen. Na enkele sorteerrondes (zowel handmatig als mechanisch) volgt voor elk type batterij een eigen recyclageproces. De pure grondstoffen (meestal metalen) die vrijgemaakt worden, dienen voor het maken van nieuwe voorwerpen. Zo hoeven die grondstoffen niet nieuw ontgonnen te worden, wat erg positief is voor het milieu.

recycleercentrum
En de winnaar is…

In de eerste plaats wint onze planeet bij het massaal recycleren van batterijen. Hoe minder nieuwe grondstoffen er ontgonnen worden, hoe meer het milieu gespaard wordt. En bij een proper milieu winnen we uiteindelijk allemaal. Daar bovenop valt er nóg te winnen als je oude batterijen binnenbrengt. Bebat loot immers elke maand uit de vele Bebat-zakjes één gelukkige die een prachtige prijs krijgt.

Voor elke winnaar schenkt Bebat ook een bedrag aan natuurbescherming in België via Natuurpunt en Natagora.

Ultieme tip: een app die je helpt!

Loopt het inzamelen nog niet zo vlot? Download de app Recycle! die Bebat samen met Fost Plus beheert. Dankzij deze app heb je altijd de ophaalrondes van huisvuil en de dichtstbijzijnde inzamelpunten bij de hand. Je kan er ook de sorteerregels nog eens nalezen als je twijfelt waar je met welk afval terecht kan om het correct te recycleren.

Download de Recycle! App voor iOS (Apple)  

Download de Recycle! App voor Android

Breng jij je oude batterijen regelmatig naar een inzamelpunt? Vind hier jouw inzamelpunt!

Commentaren